από αντιπολεμική προκήρυξη της Αντίστασης – Θεσσαλονίκη 2003

ενάντια σε κάθε εξουσία
 

 

Έλεν Κέλερ

Πρόκειται για αποσπάσματα μιας διάλεξης της Έλεν Άνταμς Κέλερ που δόθηκε στις 5/1/1916. Σε αυτήν καταγγέλλεται η ανάμιξη των ΗΠΑ στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Η Έλεν Κέλερ, εκ γενετής σχεδόν κωφάλαλη, ξεπέρασε με πολλές προσπάθειες το πρόβλημά της και αφιέρωσε τη ζωή της στους αγώνες για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την φτώχεια, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

«... οι λίγοι που επωφελούνται από τον μόχθο των μαζών επιθυμούν να οργανώσουν τους εργάτες σε έναν στρατό ο οποίος θα προστατεύει τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Σας προτρέπουν να προσθέσετε στα βαριά φορτία που ήδη κουβαλάτε το βάρος ενός μεγαλύτερου στρατού... Αρνηθείτε αυτό το βάρος.

... κάθε σύγχρονος πόλεμος έχει τις ρίζες του στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κάθε δολάριο που δεν χρησιμοποιείται για να υποδουλώσει μια ανθρώπινη ύπαρξη δεν εκπληρώνει τον σκοπό του στο καπιταλιστικό σχέδιο. Το δολάριο πρέπει να επενδυθεί παντού στον κόσμο για την εκμετάλλευση αργατών και εργαζομένων…

... θεωρώ ότι οι εργάτες είναι τα πιο ανιδιοτελή από τα τέκνα του ανθρώπινου είδους. Μοχθούν και πεθαίνουν για άλλων ανθρώπων τις ελευθερίες και την ευτυχία. Οι εργάτες δεν έχουν δικές τους ελευθερίες. Δεν είναι ελεύθεροι όταν πληρώνονται με μισθούς πείνας. Όταν τα παιδιά τους λιμοκτονούν. Όταν οι γυναίκες τους μπορεί να οδηγηθούν από τη φτώχεια σε ζωές ντροπιαστικές. Δεν είναι ελεύθεροι όταν χτυπιούνται και φυλακίζονται επειδή απεργούν για αυξήσεις στους μισθούς και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Δεν είναι ελεύθεροι όταν οδηγούνται στα σφαγεία του πολέμου...

…Γι’ αυτό απεργήστε ενάντια σ’ όλους τους νόμους και τις διατάξεις που μακελεύουν την ειρήνη. Απεργήστε ενάντια στον πόλεμο επειδή χωρίς εσάς καμιά μάχη δεν μπορεί να γίνει... Απεργήστε ενάντια στην πολεμική ετοιμότητα που σημαίνει θάνατο και δυστυχία για εκατομμύρια ανθρώπους. Μην είστε βουβοί, πειθήνιοι σκλάβοι σ΄ ένα στρατό καταστροφής. Γίνεται ήρωες σ’ ένα στρατό δημιουργίας…»